środa, 7 września 2011

Sos czosnkowy light

Wyznaje zasadę, że wszystko smakuje lepiej z czosnkiem, więc jak można się domyślić, jestem uzależniona od sosu czosnkowego. Takowe sosy są dostępne w sklepach, są jednak przepełnione tłuszczem, majonezem i zawierają w sobie śladowe ilości czosnku. Przedstawię teraz moją, dużo lżejszą i pyszniejszą wersję sosu czosnkowego. Tajemnicą jest mała ilość majonezu i Vegeta, która dodaje smaku.
Składniki:
200g jogurtu
2 czubate łyżki majonezu
3 duże ząbki czosnku (jego ilość zależy od preferencji)
pół łyżeczki Vegety
pieprz
można dodać zioła, takie jak: rozmaryn, majeranek, oregano, cienki szczypiorek. Najlepiej świeże.
Przepis:
Jest prosty. Wszystko razem wymieszać.
Można zostawić, by nabrał smaku lub można podawać od razu. W obu przypadkach równie dobry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz