Składniki na 2 osoby:
*2 sztuki steku wołowego
*3 łyżki oliwy z oliwek
*2 gałązki świeżego rozmarynu
*wyciśnięte pół cytryny
*paczka świeżej Rukli
*25g startego Parmezanu
*2 ząbki czosnku
*sól i świeżo zmielony pieprz
Przepis:
Steki doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć steki przez 6 minut na dużym ogniu, w ten sposób pozostaną soczyste w środku, a na zewnątrz ładnie zarumienione. Następnie zawinąć steki w folię aluminiową, by pozostały ciepłe i odłożyć. Na pozostałej oliwie usmażyć rozmaryn, dodać zgnieciony czosnek i dodać sok z cytryny, całość stale mieszać. Na talerzach ułożyć Rukolę (w dowolnej ilości, ja daję półtorej garści) i posypać ją startym serem. Pokroić steki w szerz i ułożyć na Rukoli, polać ciepłym, przygotowanym sokiem z cytryny. Podobno jest dobre z ciabattą lub makaronem i brokułami, ale ja lubię podawać te danie z moim ulubionym puree ziemniaczano-marchewkowym.
Na talerz wrzuciłam też kilka pomidorków koktajlowych, które dostałam od cioci, zebranych z jej domowego ogródeczka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz